V Gotickej priekope pod Nitrianskym hradom vzniklo letné kino

21.07.2012 Nitra

Nitra 20. júla (TASR) – Kultovou Medenou vežou sa v piatok 27. júla začína prvé Letné kino v Gotickej priekope na Nitrianskom hrade. Priekopu v predchádzajúcich dvoch rokoch zrekonštruovalo Nitrianske biskupstvo v spolupráci s Mestom Nitra a osadilo lavičky. Priamo pod hradom vznikol nový priestor pre kultúru, ktorý spĺňa výnimočné akustické i technické podmienky. Priekopa je vytesaná do skaly, má hĺbku približne štyri metre a v minulosti slúžila ako park. Rímskokatolícka cirkev – Biskupstvo Nitra v spolupráci s neziskovou organizáciou Castellum a Mestom Nitra založili Letné kino, v ktorom bude až do konca augusta každý piatok premietanie filmov pod holým nebom. Premietanie sa bude začínať o 21. hodine a jednotné vstupné pre dospelú osobu je určené na dve eurá.

Letné kino otvorí československá dráma Medená veža, ktorú v roku 1970 natočil režisér Martin Hollý ml. Film o troch kamarátoch Pirinovi, Valérovi a Starcovi zachytáva príbeh veľkého priateľstva, lásky k prírode a slobode, ktorá je narušená príchodom krásnej Sašky. Nadčasový film patrí do československej filmovej klasiky. Drámu vystrieda o týždeň neskôr, 3. augusta, romantická muzikálová komédia Singing in the rain/Spievanie v daždi. Americká klasika – režisérsky a herecký triumf Gene Kellyho s dokonale sekundujúcou Debbie Reynold je filmom, ktorý filmové štúdio MGM na začiatku upútavky predstavuje slovami: „Toto je príbeh významného momentu v histórii filmu, momentu, kedy sa plátno naučilo rozprávať.“ Ďalším filmom Letného kina bude 10. augusta československá dráma Drak sa vracia. Film nakrútený podľa rovnomennej knižnej predlohy Dobroslava Chrobáka zachytáva v silnej naturistickej atmosfére dobrodružstvá vydedenca Martina Lepiša. Táto obrazová báseň je hlbokou sondou do dedinského kolektívu ľudí i do vnútorného sveta človeka. Strhujúca kamera spolu s hudbou Ilju Zeljenku prináša divákovi ohromujúci zážitok, tento film je ako stvorený na premietanie pod holým nebom.

Poľský dokument Ján Pavol II.: Hľadal som vás je inšpiratívnym životopisným dokumentom o obľúbenom pápežovi Jánovi Pavlovi II. Na pápeža v dokumente spomína takmer 25 osobností, medzi nimi i dalajláma či prezidenti Talianska a Poľska. Len samotné natáčanie zabralo štyri roky a štáb precestoval 13 krajín, aby čo najvernejšie zobrazil putovanie a duchovnú cestu Karola Wojtylu. Návštevníci Letného kina ho uvidia 15. augusta na sviatok Nanebovzatia Panny Márie. Československá komédia Katka pobaví divákov 17. augusta. Budúci držiteľ Oscara za Obchod na korze Ján Kadár nakrútil svoj prvý film veľmi zručne, s dôrazom na humor a odľahčenosť. Aj dnes sa diváci pri jeho pozeraní zabávajú, i keď zrejme na úplne iných miestach, než zamýšľali tvorcovia. Filmovým zážitkom pre návštevníkov kina bude 24. augusta americká romantická dráma Casablanca. Bývalí priatelia Rick a Ilsa sa po rokoch stretávajú v Rickovom bare, ktorý je útočiskom hazardných hráčov a každého, kto potrebuje získať doklady a dostať sa cez Casablancu preč z Nemcami okupovanej Európy. Casablanca je legenda medzi filmami. Rovnako legendárnymi ako samotný film sa stali predstavitelia dvoch hlavných úloh, lámač ženských sŕdc Humphrey Bogart a krásna Ingrid Bergman. Záver letných prázdnin i Letného kina pod hradom bude patriť koprodukčnej dobrodružnej rozprávke Sokoliar Tomáš režiséra Václava Vorlíčka. Filmový príbeh je natočený podľa knihy Jozefa Cígera Hronského. Zachytáva príbeh z obdobia stredoveku, ktorého hlavným hrdinom je mladý chlapec Tomáš so zvláštnou schopnosťou rozumieť zvieratám. Nádherné prírodné scenérie a prostredie Oravského zámku, kde bol príbeh natočený, môžu byť pre všetky deti skvelou rozlúčkou s prázdninami.
 

Vyberte región